fredag 17 februari 2017

En överraskning, men annars en blandad kompott i den sextonde omgången (DA)

Fem rätt av sex möjliga är klart godkänt. Överraskade mig gjorde Spårvägen som fixade oavgjort på bortaplan mot serieledarna Önnered.

Spelaren som gjorde skillnad i ÖHK-hallen.
Spårvägens målvakt Linnea Björkman (-95).

Vad var roligast?
Att så många klubbar skriver matchreferat. En eloge till alla skribenter.

Vad stack ut?
Tre täta matcher som slutade i en oavgjord och två en målssegrar.

Vad var sämst?
Publiksiffran i ÖHK-hallen (106) eller Lundagårds genomklappning mot Kungälv (-19)? Välj själva.

Omgångens publiksiffra (145+218+268+175+202+106 =)1 114

RP - Bjurslätt/Torslanda 24-25 (14-11)
I den här matchen visade RP upp sin kapacitet och att allsvenskan verkligen är jämnare än tabellen visar. 5-1 efter tio minuter och en solid ledning (+3) in i pausvilan när försvaret och målvakten Karin Andersson arbetade tillsammans. I den andra klev framför allt två spelare fram hos gästerna - Elisabeth Frisk (6) och Sophie Ogrelius (3). B/T tog över initiativet och lyckades hålla undan de vilt krigande hemmaspelarna och få med sig båda poängen. Flest mål för RP gjorde Elin Sjöbrink (10) och i RP Elisabeth Frisk (född -79).

Matchreferat RP
Matchreferat B/T
Knapp seger för damerna och tryggare läge (med det var ju RP ni mötte inte Lidingö!)

Skånela - GUIF 34-27 (12-17)
En match med två helt olika ansikten. I den första var gästerna från Eskilstuna det klart bättre laget och ledde som mest med nio bollar (6-15, 21.45). Skånela slarvade och bjöd på tekniska fel, som straffades i den andra änden med kontringsmål. Efter halvtidsvilan kom hemmaspelarna ut med förnyat självförtroende, tog över ledningen efter 45 minuter (23-22, 45.50) och släppte den aldrig. Den avslutande kvarten vann Skånela med 11-5 och Nathalie Norrman gjorde tre av SIFs mål. Flest mål i SIF gjorde (som vanligt) Kristin Thorleifsdottir (9). I GUIF hittar vi två sexmålsskyttar - Olivia Gemmel och Josefin Johansson.

Matchreferat Skånela
Matchreferat GUIF

Kungälv - Lundagård 33-14 (15-9)
Ja vad ska man säga om den här typen av matcher. När det nästan skiljer 20 mål i den näst högsta serien? Nykomlingen Kungälv var det bättre laget på alla positioner. Lundagård hängde med i en kvart sen gick tåget. Men man gjorde ett försök och gick upp i ett tuffare försvarsspel i den andra halvleken. Det gav straffar till hemmalaget, som fortsatte att glida ifrån. Flest mål i KHK gjorde Emilia Lindmark (9) och straffskytten Amelia Lundbäck (7). I Lundagård gjorde Anne Lind flest (4).

Matchreferat Kungälv
Damerna vann stort hemma mot Lundagård

Lidingö - OV 20-22 (10-14)
En svängig match fylld med äkta handbollsnerv och sånt gillar jag. Ovissa matcher som man aldrig vet var de slutar är essensen av den här sporten i mina ögon. Gästerna från Helsingborg hade initiativet i 33 minuter (12-16), sen gjorde Lidingö fem raka mål till 17-16. Martina Persson behöll kylan och satte en straff till 17-17 innan det var dags för nästa Lidingöryck. 20-17 efter 50 minuters spel. Coachena Möller tog time-out och ställde frågan till spelarna om de ville vinna matchen. Svaret kom med fem raka mål, där nyförvärvet Louise Cronstedt gick in och dunkade in tre av sina fem mål med högerbössan. Lidingö kunde inte svara, även om Jessica Rydberg (8) försökte. Två viktiga poäng för OV i kampen om kvalplatserna och spelarna möttes av en egen välkomstkommitté på Helsingborgs Centralstation med flaggor och glada supporters.

Matchreferat OV

GT Söder - Tyresö 16-20 (8-10)
Stockholmsderby nr 16 mellan två offensiva försar = publikfriande och utvecklande för spelarna. Gästerna fick revansch efter höstens uddamålsförlust genom att använda ett ganska nykomponerat 5-1 försvar. Det tog tio minuter innan Tyresö ledde med uddamålet (3-4, 10.18) och sen släppte man aldrig in GT Söder. Bäst i Tyresö var målvakten med elitserierutin (Spårvägen) Evelina Eriksson. Flest mål i GT Söder gjorde fd Tyresöspelaren Linn Åberg (4). I Tyresö var spelmotorn Alexandra Lundström het (8).

Matchreferat GT Söder
Matchreferat Tyresö

Önnered - Spårvägen 22-22 (10-9)
Omgångens överraskning. Att Spårvägen lyckades pressa till sig den ena poängen av årets seriesuverän lovar gott inför avslutningen av grundserien. Annars såg det länge ut som om ÖHK återigen skulle plocka till sig en tvåpoängare. Men i början av den andra halvleken gjorde Spårvägen fem raka mål och gick upp i en tvåmålsledning (14-16, 38.59). ÖHK hämtade hem den och gick upp i en ny ledning, men hoppet var tänt hos gästerna som krigade till sig den ena poängen helt rättvist. Främsta målskyttar i ÖHK - Linnea Säreborn och Jessica Ehrnebring 5 mål vardera. Matchhjältar i Spårvägen var målvakten Linnea Björkman och de främsta målskyttarma Sandra Fiedorowicz (7), Ronja Gustafsson (5) och Towe Andersson (4).