Fyra rätt är jag nöjd med. Två oavgjorda resultat i samma omgång är ovanligt i handboll, men jag gillar att bli överraskad på det sättet. Tyresö stod upp bra mot Kungälv och GT Söder fick ner Skånela på jorden.

Sara Nirvander (-88) och Louise Eriksson (-86)
var viktiga i den 19e omgången. Så roligt när
spelare fortsätter i stället för att lägga av vid 25.

Vad var roligast?
Att målvakterna fick avgöra ett par matcher - Sara Nirvanders, ÖHK, straffräddning mot OV. Louise Erikssons, Skånela, straffräddning mot GT Söder. Båda två har rutin från den norska högstaligan och såklart den svenska högstaligan (då elitserien nu SHE).

Vad stack ut?
Att Hamed Khazrai tar över Önnereds damer nästa säsong. Blir spännande att följa. Om det går som det ser ut just nu blir det SHE nästa säsong med möten mot hans nuvarande förening Sävehof på agendan.

Vad var sämst?
De dåliga publiksiffrorna under säsongen i storStockholm i både SHE och allsvenskan förskräcker mig (undantagen den här omgången var Tyresö och GT Söder). Att fylla hallarna borde vara ett minimun. Det bor över en miljon invånare och man har en lång damhandbollstradition, som borde ge fina publiksiffror. Är matchtiderna fel? Finns det fortfarande för mycket fördomar mot idrotten handboll bland allmänheten (t ex luktar svett och är obegripligt) eller bara mot damsidan?

Värt att notera: Regionen dominerade på damsidan under 60-, 70-, 80- och en bit in på 90-talet framför allt via Bolton, Stockholmspolisen och Tyresö. Dessutom plockade Skuru 3 SM-guld under 2000-talet.

Omgångens publiksiffra (87+211+194+203+315+95 =) 1 105

Lidingö - RP 26-20 (10-10)
Det blev en jämn kamp där gästerna från Linköping hade ett litet övertag i den första halvleken. I den andra fortsatte lagen att följas åt i målproduktionen den första kvarten. Sen ryckte Lidingö åt sig en fyramålsledning när Lisa Karlsen satte 21-17 (49.58). Elin Sjöbrink & co försökte hämta in underläget, men rutinen hos hemmaspelarna blev avgörande den här gången. I och med segern klev Lidingö över nedfyttningsstrecket för allra första gången den här säsongen. Grattis. Flest mål för Lidingö gjorde Jessica Rydberg (7), Emma Jonsson (6) och Helena Stenqvist (5). I RP var Elin Sjöbrink målbäst (6).

Matchreferat Lidingö

Tyresö - Kungälv 29-29 (17-12)
Det blev en jämn och spännande inledning i toppmötet i Tyresöhallen med gott om publik (211). Roligt. Sista fem minuterna i första halvlek ryckte Tyresö åt sig en femmålsledning. Direkt i andra kom gästerna från Kungälv in med ny energi. De krigade sig ikapp efter tio minuter med fyra raka mål (22-22, 45.18). Resten av matchen följdes lagen åt även om hemmalaget låg steget före. I slutminuten gick Kungälv upp med en dubbelpunkt på Olivia Svalstedt och Alexandra Lundström, fick tag i bollen och lyckades kvittera. Flest mål för Tyresö gjorde Olivia Svalstedt (7) och för Kungälv var det Elin Sige (7).

Värt att notera: Två spelare försinner iväg till U19EM-kval i Tjeckien. Tyresös Vilma Holmberg Matthijs (M6) och Kungälvs Clara Lerby (V6).

Matchreferat Tyresö
Matchreferat Kungälv

Bjurslätt/Torslanda - GUIF 21-29 (11-15)
Två decimerade trupper där B/T hade 9 utespelare och två målvakter och GUIF 8 utespelare och två målvakter. Det blev nästan en repris på förra mötet mellan de här två lagen (21-28). Gästerna från Eskilstuna var det bättre laget och hade grepp om matchen redan efter en kvart. Flest mål för hemmalaget gjorde femmålsskyttarna Amanda Byrne och Isabelle Svahn. Flest mål i GUIF gjorde sexmålsskyttarna Olivia Gemmel och Moa Lindqvist.

Matchreferat Torslanda
Allt pekar på nytt kontrakt för damerna
Matchreferat GUIF

GT Söder - Skånela 19-19 (10-10)
Stockholmsderby nr 18 blev en jämn historia där försvaren och framför allt målvakterna Nathalie Fernandez Nilsson och Louise Eriksson stod i centrum med många kvalificerade räddningar. Två spelare med rutin från högre serier för övrigt. GT Söder förde matchen och högre placerade Skånela fick kämpa i motvind. Det stod 16-15 med fem minuter kvar. Den här gången var elitserierutinerade Skånela det kyligare laget jämfört med nykomlingarna. Sofia Pettersson (fd Nyström) gjorde matchens sista mål med halvminuten kvar och Mästagängets målvakt Louise Eriksson räddade hemmalagets sista skott. Flest mål i GT Söder gjorde Alexandra Siirlala (4) och Linn Åberg (4). I Skånela var det Krisin Thorleifsdottir (5).

Värt att notera: Skånela är klara för elitseriekval.

Matchreferat GT Söder
Matchreferat Skånela

OV - Önnered 19-20 (9-13)
Gott om publik på plats (311) i Idrottens hus när Önnered kom på besök med både dam- och herrlag. Damerna inledde och det blev en match som präglades av kamp i sextio minuter och många utvisningar i slutet (OVs Elinor Fahlstedt fick två och ÖHKs Linnea Säreborn och Jessica Ehrnbring fick varsitt direkt rött kort). När lagen möttes i höstas i ÖHK-hallen blev det seger för serieledarna med +21. Men som sagt den här gången blev det tätt och tufft. Bra i de båda lagen var målvakterna Gry Bergdahl (OV) och inbytta Sara Nirvander (ÖHK). Den senare avgjorde att båda poängen skulle gå till Önnered genom att rädda en straff i slutsekunden. Flest mål för OV gjorde Martina Persson (5) och i Önnered var det Jessica Ehrnbring (4) och Sofia Tegstedt (4).

Värt att notera: Totalt 11 utvisningar - OV 7 och ÖHK 4. Straffar OV 6 och ÖHK 3. Domare Kalam & Ivarsson.

Matchreferat OV
Matchreferat Önnered

Spårvägen - Lundagård 30-26 (12-12)
Det blev en matchbild som påminde mycket om mötet nere i Lund. De här två lagen spelar jämnt med varandra och följdes åt till den 53:e matchminuten. Då ryckte Spårvägen med fyra raka mål (precis som i Lund). Efter slutsignalen var det vild glädje i hemmalaget som är klara för sin andra säsong i allsvenskan (låg i högsta serien ifjol). För Lundagård innebar förlusten att laget för första gången klev under nedflyttningsstrecket. Flest mål i Spårvägen gjorde Towe Andersson (13) och i Lundagård var det Emma Persson Wik (6).