tisdag 7 mars 2017

Styrkebesked, en överraskning och full pott igen (SHE 20 + CC 1/4:1)

Ska jag malla mig eller bara skriva att jag är riktigt nöjd med att återigen ha full pott? Välj själva ;-)

Nu är det nästan tre veckors uppehåll pga landslagssamlingar med undantag för det uppskjutna Skånederbyt H65 - Kristianstad (8/3, omg 17) och returen i Challenge Cup (12/3).

Boden är som första lag klara för kval. GRATTIS!
Mesta målskyttar i truppen är Mariana Lopes 104 mål (MEP 32,64)
och Emmy Nordmark 103 mål (MEP 33,7). Foto: Annette Andersson.

Vad var roligast?
Att det blev så jämnt som jag trodde uppe i Boden när VästeråsIrsta kom på besök. Boden är en annorlunda nykomling som tagit viktiga poäng i slutet av säsongen i stället för i inledningen, som är det traditionella.

Vad stack ut?
Att LUGI och Sävehof fortsätter att köra över motståndet och ligger i en egen division högst upp i tabellen. Möts de i SM-finalen?

Vad var sämst?
Publiksiffran i Nacka Bollhall (250) när två av Sveriges bästa damlag möttes. Allt annat än fullsatt är underkänt. Dessutom med riksbekanta Linnéa Claeson på plan (@assholesonline).

Omgångens publiksiffra (345+1014+414+250+383+682 =) 3 088

Mina summeringar

Hellton - H65 Höör 20-30 (10-16)
Hemmalaget hängde överraskande bra med i 22 minuter tills Julia Böjeryd gjorde 9-10 (22.43). Men sen tog det roliga slut. H65 nätade fem gånger i rad, höll ihop sitt försvarsspel, fick målvaktsräddningar och kontrade sönder Hellton under resten av matchen. Firma Wiberg/Ryde tog tillsammans 20 av 38 skott (52%). Anna Olsson visade att formen är där med 7 (1) mål och matchens högsta MEP (4,4). Mikaela Mässing dunkade in 6 bollar. I Hellton hittar vi tre femmålsskyttar - Lina Hillgren, Julia Böjeryd och Hannele Nilsson.

Värt att notera: Hellton ligger näst sist, 2p före Skara, har kvar Boden (b) och Kristianstad (h). Klarar de att hålla sig kvar eller?

Skövde - Kristianstad 28-26 (12-16)
Gott om publik (1 014) som fick uppleva en match där gästerna länge såg ut att plocka hem poängen. Det stod 20-23 när Martina Weisenbilderova gjorde sitt tredje mål (49.09). Avslutningen blev spännande när Skövde kom ikapp, förbi och vann slutspurten med 8-3 (!). Två viktiga nycklar blev Tilda Olsson och Viktoria Börjesson. Flest mål i Skövde gjorde Sara Johansson (9) och i Kristianstad var det femmålsskyttarna Mikaela Johansson och Martina Chrova.

Heid - Skara 27-25 (16-10)
Det blev två olika halvlekar när Andreas Johansson kom tillbaka till Heidhallen med Skara HF. I den första klev hemmalaget ifrån efter en kvart och gick till pausvila med +6 med mersmak. I den andra krigade sig Skara nära (19-18, 41.27) anförda av Carolina Järlstam. Men hemmalagets Johanna Forsberg gjorde två viktiga mål i slutet (26-23 och 27-23) och Heid kunde hålla undan. Flest mål i Heid gjorde Annica Smidje (7) och för Skara var det Carolina Järlstam (8).

Värt att notera: Målvaktsräddningar i Heid 22% (5/22) och i Skara 16% (5/30). Heid fick 6 utvisingar och 3 straffar att jämföra med Skaras 1 utvisning och 11 straffar. Domare Lindbratt & Moberg. Skara har kvar Eslöv (h) och LUGI (b).

Eslöv - LUGI 21-32 (12-19)
Jag var på plats i Eslövshallen och fick uppleva ett annorlunda derby. Hemmalaget gick upp i en punkt på gästernas Hanna Blomstrand efter en kvart (3-9) trots att hon inte gjort några mål. Det var i stället Jenny Carlsson och Melissa Petrén som levererat. Dragan Brljevic försökte med olika lösningar utan att riktigt få ordning på anfallsspelet. Bakåt var det stängt utan att någon av målvakterna briljerade. Eslöv saknade både Julia Bardis (feber) och Sara Strand (korsband), vilket märktes. Andrea Johansson och Emelie Lindvall fick ersätta på linjen och gjorde det bra. Andra halvlek blev om möjligt ännu mer hackig när Eslöv gick upp i en dubbelpunkt på LUGIs högersida (både Blomstrand och Johansson). Men LUGI är serieledare och precis som tvåan Sävehof ligger de i en egen klass för tillfället. Flest mål i Eslöv gjorde Betty Svensson (fem i andra halvlek) och i LUGI var det Jenny Carlsson (10).

Värt att notera: Eslöv ligger på tionde plats (Laget spelade SM-final 2011 förresten). Kvar att möta är Skara (b) och Sävehof (h).

Läs gärna mitt matchreferat på handbollskanalen.se

Skuru - Sävehof 24-30 (12-15)
Inför säsongen trodde jag att Skuru skulle bli det stora hotet mot de regerande mästarna från Partille. Under säsongen har jag fått det ena frågetecknet efter det andra efter lagets svajiga resultat. Jag hade hoppats på ett jämnare resultat än det som blev fallet i den här matchen. Skuru hängde bra med i den första halvleken. I den andra växlade Sävehof upp och kunde vinna komfortabelt. Roligast var att konstatera att Angelica Wallén (6) verkar har hittat rätt. Flest mål för Skuru gjorde Alexandra Bjärrenholt (8) och i Sävehof var det sexmålsskyttarna Emma Ekenman-Fernis och Elin Hallagård (fd Karlsson).

Värt att notera: Dömde gjorde systrarna Bennani som ska iväg till Ljubljana i Slovenien för att döma Champions League (11/3). Linnea Torstenssons gamla klubb Krim möter de danska seriesegrarna FC Midtjylland med Linn Blohm, Sabina Jacobsen, Elin Lindén och Martina Thörn i truppen.

Boden - VästeråsIrsta 26-24 (15-16)
Det blev jämnt och spännande i Boden Arena när VästeråsIrsta kom på besök, precis som jag misstänkte. Den första halvleken tillhörde gästerna, som ledde med 12-9 efter knappt tjugo minuter. Boden hämtade upp, men Miriam Sandberg Salach hann få in halvlekens sista mål till +1 för gästerna (29.45). Den andra halvleken blev Bodens, som ryckte i mitten med  fyra raka mål då 18-18 blev 22-18. Det försprånget lyckades aldrig VI hämta in. Jubel i hemmalaget som är klart för kval. Flest mål i Boden gjorde Mariana Lopes (8) och Emmy Nordmark (6). I VI var det Miriam Sandberg Salach (7) och Ellenor Åström Nilsson (5).

H65 Höör - Mecalia Atletico Guardes 24-21 (10-13)
(Challenge Cup 1/4 nr 1)
Den spanska ligatvåan kom på besök i Sporthallen i Höör och fick uppleva en entusiastisk hemmapublik. Fast matchinledningen gick inte i H65s tecken. I stället bjöd man på det ena tekniska felet efter det andra och visade upp frustration orsakad av gästernas otroligt långa anfall (ofta 2 minuter). Det gav -3 i halvlek. Men Ola Månsson fortsatte att tjata försvar under pausen (hade gjort de i sina två time-outer innan) och nu gick budskapet hem. H65 kom ut som skjutna ur en kanon, tog över och gick ifrån. Höörlaget hade möjlighet att vinna med +5, men slarv/trötthet och ovana vid internationell bedömningsnivå för lite för många av spelarna gav i stället gästerna chansen att göra mål. Tuff uppgift för H65 i returen nere i Pontevedra till helgen (12/3) - vid Atlantkusten precis norr om den portugisiska gränsen. Flest mål i H65 gjorde Cassandra Tollbring (7) och Anna Olsson (5). Jannike Wiberg stod hela andra halvlek med imponerande 50% och Jessica Ryde plockade två viktiga straffar i samma halvlek.