torsdag 20 april 2017

Nästan kvalklart (SHE-kval 2:3 och DA kval 2:3)

Fyra rätt av fem möjliga är helt ok. Den här gången vann alla lag från den högre serien, så Skånela och Drott får åka ännu en gång till Eslöv respektive Stockholm/Lidingö.

Bodens danska profil - Sofie Svarrer Hansen
klev fram i den andra matchen mot GUIF.

Vad var roligast?
1. Att publikmagneterna Skara och Boden är kvar i högsta serien säsongen 2017/2018.
2. Att nykomlingarna i allsvenskan, Kungälv, och nykomlingarna i tuffa division 1 södra, Drott, bet bra ifrån sig mot rutinerat motstånd.

Vad stack ut?
Fullsatt i Skara, Boden och på Lidingö.

Vad var sämst?
Publiksiffran i Idrottens Hus i Helsingborg. Nog borde en viktig kvalmatch kunna locka fler än de 348 på de 2200 platserna.

Omgångens publiksiffra (1100+595+1370+348+250 =) 3 663

Mina summeringar

SHE-kval 2:3

Skara - Kungälv 25-24 (14-14)
Återigen tajt i detta "nästan derby". Fullsatt i Skara Idrottshall när hemmalaget säkrade en SHE-plats efter ännu en spännande match. Kungälv var det bättre laget i den första halvleken, medan Skara tog över i inledningen av den andra. Men gästerna kom snabbt igen med 5-0 på fem minuter och ledde länge. När Carolina Järlstam gjorde 23-23 (52.26) svarade Ellen Wallander med att mer eller mindre spika igen hemmaburen. Ida Mikkelsen (4) gjorde Skaras två sista mål och hemmalaget kunde hålla undan till andra raka uddamålssegern. Flest mål i Skara gjorde Maria Sundin (6) och för Kungälv var det Amelia Lundbäck (11). Kungälv kommer definitivt att tillhöra en av mina favoriter till direktplatsen kommande säsong.

Värt att notera I: Totalt 12 utvisningar och 11 straffar utdelade av domarparet Isén&Strand.

Värt att notera II: Skara har bara två spelare kontrakterade inför kommande säsong i högsta serien. Undrar om det var klubben eller spelarna som ville avvakta kvalresultatet?

Eslöv - Skånela 26-18 (13-8)
Det var jämnt i nio minuter, sen skadade sig Skånelas Sofia Petersson (fd Nyström) och Eslövs taktik med att punktmarkera bort Kristin Thorleifsdottir gick att genomföra fullt ut resten av matchen. Uppe i Märsta var det just Sofia Petersson som utnyttjade luckorna i Eslövsförsvaret under punktmarkeringen, vilket gav en tidig och stor ledning. För att råda bot på situationen provade Skånelacoachen bland annat att gå upp i en dubbelpunkt på systrarna Anna och Julia Bardis under den andra halvleken. Då klev Andrea Johansson fram och krutade in mål efter mål på gamla lagkompisen Louise Eriksson (som varit rena väggen uppe i Vikingahallen). Eslöv vann välförtjänt och kunde utjämna kvalserien till 1-1. Flest mål för Eslöv gjorde Julia Bardis (7) och Andrea Johansson (7). I Skånela var det Kristin Thorleifsdottir (8).

Värt att notera: Om domarinsatsen finns det en hel del att säga, men jag nöjer mig med att konstatera att den var långt ifrån bra (Abdulkadir&Gedda).

Boden - GUIF 32-25 (15-12)
Boden höll för trycket och förnyade kontraktet til SHE. GUIF inledde vassast och höll hemmalaget på sträckbänken den första kvarten (6-6, 14.49). Under resten av den första halvleken följdes lagen åt. I den andra ökade Boden tempot och vann till slut med +7. Bra var de båda målvakterna Sofie Svarrer Hansen och Josefine Brodd Björklund. Flest mål för Boden gjorde Carin Bergdahl (7) och Mariana Lopes (6). I Guif var det Olivia Gemmel (6) och Josefin Johansson (6).

Matchreferat GUIF

Allsvenskt kval 2:3

Emilia Blomberg var riktigt bra i kvalet mot Enköping.

OV - Enköping 21-16 (10-6)
Det var Helsingborgsgänget från start till mål. Bra försvar- och målvaktsspel och bredare trupp med erfarenhet från tuffare motstånd gav utslag. Flest mål för OV gjorde Emilia Blomberg (5) och Martina Persson (4) - båda skolade i H65 Höörs fina årgång födda -96 (vann USM för B-flickor). I Enköping hittade Emma Ingvarsson (6) nätmaskorna flest gånger.

Matchreferat OV

Lidingö - Drott 22-20 (13-10)
Lidingös Jessica Rydberg presenterade sig på allvar i den första halvleken med sju mål. Hemmalaget styrde och gick till pausvila med +3. Direkt i den andra halvleken satte Drott fart med fem raka mål upp till ställningen 14-14 (40.09). Lagen följdes åt i 18 minuter med liten, liten fördel för Lidingö. När Caroline Wahlberg klev fram på straffpunkten med minuten kvar stod den 20-20 på tavlan. Straffen satt, i nästan anfall var Drott lite för ivriga och hemmalaget fick chansen. Den tog samma spelare = Caroline Wahlberg avgjorde och kvalserien är utjämnad till 1-1. Flest mål för Lidingö gjorde Jessica Rydberg (10) och i Drott var det Sally Sivertsson (6).

Värt att notera: Målvakten Bodil Norrbom (-79) förstärker Drott under kvalmatcherna uppe i Stockholm.